napellenzo.com f?oldal
  

Általános jellemzők - a napellenző és automatizálása

 

CSUKLÓKAROS NAPELLENZŐ - TERMÉKISMERTETŐ

 

A családi házak és erkélyes lakások tulajdonosai között igen népszerű külső árnyékoló, a csuklókaros napellenző, elterjedtségének oka, hogy a kitekert napellenző a teraszon biztosítja a kellemes, erős napsütéstől és esőtől védett pihenést, ugyanakkor a belső teret is hűvösen tartja. Vendéglátóipari egységekben és üzletekben a csuklókaros napellenző a fentieken túl új reklámhordozó felületet is ad. 
Cégünk Helios és Sole típusokhoz az osztrák Sattler cég kiemelkedő minőségű napellenző anyagait használja, amelyek az UV-sugárzás káros hatásai és gombásodás ellen védettek, így a ponyvák élettartama rendeltetésszerű használat esetén 10-15 év. Ponyvaválasztékunk összesen 381 anyagot tartalmaz. A leggyakrabban választott csuklókaros Helios és Sole, valamint a bukókaros Finestra és a függőlegesen legördülő Separet típusokhoz 358 ponyvából választhat, melyből 172 alapáron választható.
Markilux napellenzők esetén a Markilux 206 típusból álló választékából rendelhet, melyek között kizárólag Markilux napellenzőkhöz alkalmazható Signature kollekció exkluzív ponyvái is szerepelnek. A Markilux ponyvák a többi típushoz felárral rendelhetők.

 

A csuklókaros napellenzők típusai, anyaga és szerkezete

Józsa Helios Napellenző

Józsa Helios napellenző   A fémszerkezetek többsége halványszürkére (RAL 7035) szinterezett alumíniumprofil, illetve öntvény, biztosítva ezáltal az alkatrészek hosszú élettartamát. A szintén porlakkozott fő tartóelem és a felületkezelés nélküli 70 mm átmérőjű ponyvacső horganyzott acél, mivel ezek a fő teherviselő elemek.A maximális méret 1000x350 cm lehet. A Helios napellenzők 550 cm-es szélességig 2 könyökkart tartalmaznak, 551 - 600 cm között 2 vagy 3 karos, 601 – 800 cm-es tartományban 3, ennél nagyobb szélesség esetén a karok száma 4. 500x300 cm-es méretig - csak kétkaros változatban - választható az állítható dőlésszögű Sunset változat is. A ponyva mozgatását egy áttételes hajtóművön keresztül láncos működtetésű csuklókarok végzik. A ponyva állandó feszességét az ezekben lévő rugók biztosítják. 

Az árlistákban és a megrendelésnél szélességi méretként a szerkezetszélességet tüntetjük fel, a ponyva ennél 13 cm-rel keskenyebb. A csuklókaros napellenzők szélessége általában legalább 40-50 centiméterrel nagyobb, mint a karkinyúlás, hiszen a csuklókarok egymás mellett, egy síkban vannak elhelyezve. A Helios Uno Extra típus esetén a karok egymás alatt találhatóak, így e típus akár a szélességnél is nagyobb karkinyúlást tesz lehetővé.

A Helios Due típus az Uno "kistestvére". Szerkezeti elemei némileg vékonyabbak, de természetesen a vállalt méretekben teljes biztonsággal kivitelezhető és használható. Az elővászon ennél a típusnál 15 cm-es, dőlésszöge pedig 0 és 90 fok közt állítható.

 

Józsa Sole napellenző

Józsa Sole napellenző   A fémszerkezetek minden eleme fehérre (RAL 9016) szinterezett alumíniumprofil, illetve öntvény, biztosítva ezáltal az alkatrészek hosszú élettartamát. A fő tartóelem és a 78 mm átmérőjű ponyvacső fehér porlakkozással kezelt acél. A legnagyobb szélessége 900 cm lehet, míg a maximális karkinyúlás 400 cm.  A napellenzők 600 cm-es szélességig 2 könyökkart tartalmaznak, 551 - 600 cm között 2 vagy 3 karos, 601 – 800 cm-es tartományban 3, ennél nagyobb szélesség esetén a karok száma 4. A ponyva mozgatását egy áttételes hajtóművön keresztül láncos működtetésű csuklókarok végzik. A ponyva állandó feszességét az ezekben lévő rugók biztosítják. A szerkezeti szélességhez képest a napellenző ponyvája 14 cm-rel keskenyebb.

 

Józsa Sole tokozott napellenző

Józsa Sole tokozott napellenző A Józsa Sole tokozott napellenző nagy előnye a nyitott szerkezetű típushoz képest, hogy a tengely, a szövet és a karok egyaránt védve vannak, hiszen a teljesen zárt, szinterezett alumínium tokban helyezkednek el. A fémszerkezetek minden eleme alapáron fehérre (RAL 9016) szinterezett alumíniumprofil, illetve öntvény, biztosítva ezáltal az alkatrészek hosszú élettartamát. A Sole tokozott napellenző szerkezete alapáron fehér színben, illetve felárral tetszőleges (RAL) színben is rendelhető, maximális mérete 600x350 cm lehet és csak a két végén lehet rögzíteni. Az árlistákban és a megrendelésnél szélességi méretként a szerkezetszélességet tüntetjük fel, a ponyva ennél 20 cm-rel keskenyebb.

 

Markilux 1300 napellenző

Józsa Markilux 1300 napellenző   A Markilux az elegáns házak árnyékolója: innovatív, egyedi, klasszikus napellenző teraszok és erkélyek számára. E típus megfelel a legmagasabb minőségi elvárásoknak, innovatív technológiai megoldásai pedig olyan előnyöket nyújtanak, amilyenekre mindeddig egyetlen más napellenző sem volt képes.  A szerkezett tartóssága érdekében porszórásos technikával készült a külső bevonat. Megbízható szerkezet, számtalan választható felszereléssel és kiegészítőkkel. A különösen megerősített szerkezet teszi lehetővé egyedien nagy területek biztonságos árnyékolását. Extrudált alumíniumból készült frontprofil beépített vízelvezető csatornával. A karok tökéletes erőrátvételét a nyújtott szemű acélláncos rendszer biztosítja. Alapáron fehér (RAL 9016) és ezüstmetál (RAL 9006) színekben választható.
 
 
Markilux 6000 napellenző
Józsa Markilux 6000 napellenző   Az ekluzív és modern Markilux 6000 napellenző egy igazán igényes választás. E típus megfelel a legmagasabb minőségi elvárásoknak, innovatív technológiai megoldásai pedig olyan előnyöket nyújtanak, amilyenekre mindeddig egyetlen más napellenző sem volt képes.
A tökéletes kényelmet nyújtó Markilux 6000 típusnál a tengely, a szövet és a karok egyaránt védve vannak, hiszen a teljesen zárt tokban helyezkednek el. A Markilux által kifejlesztett bionikus kar vadonatúj technológiájának köszönhetően a napellenzőkarok tökéletesen zaj- és súrlódás mentesen mozognak.  A természet ihlette műszaki megoldás lényege, hogy ez a csúcstechnológiás feszítő egység kijavítja a mozgókarok erőátvitelét, ezáltal gondoskodik az egyes alkatrészek hosszabb élettartamáról. A nagy nevű német Frauenhofer Intézet terhelési vizsgálatai bizonyítják, hogy a bionikus kar akár 50.000 nyitás esetén is tökéletesen működik. A nanotechnológiás felületnek köszönhetően a szennyeződés nem tapad rá a napellenző ponyvájára, így a koszt az eső egyszerűen lemossa!

Az árlistákban és a megrendelésnél szélességi méretként a szerkezeti szélességet tüntetjük fel, a ponyva ennél 21 cm-rel keskenyebb.

Csuklókaros napellenzőinkről a legteljesebb képet bemutatótermünkben nyerheti, ahol működő mintadarabjaink, és teljes ponyvaválasztékunk is megtekinthető.

A napellenző rögzítése általában történhet homlokzatra (falra), mennyezetre (pl. a felettünk lévő erkély aljára) és speciális kiegészítőkkel (szarufakonzol) fa szerkezetre is. Az említett telepítési módok alapáron alkalmazhatók. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy egyedi tartószerkezet készítésére van szükség, erre a felmérés alapján külön árat állapítunk meg. Napellenzőinket minden esetben a szakmailag indokolt számú fali konzollal szereljük. Az ettől eltérő igény, illetve a megrendelő kifejezett kérése esetén további konzolok felár ellenében rendelhetők. Az adott mérethez tartozó konzolok számát táblázatunkban tekintheti meg.

Árkalkulátorunk segítségével másodpercek alatt láthatja az Ön által kiválasztott napellenző árát.

 

BUKÓKAROS NAPELLENZŐ


Balkonok, kisebb teraszok és erkélyes lakások tulajdonosai között igen népszerű elegáns külső árnyékoló a Finestra bukókaros ablaknapellenző. A tengely tokozat nélküli, mind mennyezetre, mind homlokzatra felszerelhető. Az ejtőkarok alumíniumból készülnek, a ponyva állandó feszességét az ezekben lévő rugók biztosítják és maximum 120 fokos szögben dönthetők. Mozgatása általában motorral vagy külső hajtóművel (hajtókar, kurbli) történik, beltérből csak a motoros működtetési móddal kezelhető. A fémszerkezetek többsége halványszürkére (RAL 7035) szinterezett alumíniumprofil, illetve öntvény, biztosítva ezáltal az alkatrészek hosszú élettartamát. Ablaknapellenzőinket alapáron 20 cm-es drapériával és kézi hajtóművel látjuk el. Napellenzőinket igény esetén külön megrendelhető védőtetővel szereljük, mely szinterezett alumíniumlemezből készül (4.800 Ft/m, a napellenző alapára ezt nem tartalmazza), kívánságra RAL színskálából tetszőleges színben (5.500 Ft/m) is szállítjuk. Az ablaknapellenző csak kívülről szerelhető, ezért telepítését csak földről ill. létráról biztonságosan  megközelíthető helyen vállaljuk. Ha a napellenzőt a lépcsőházban nem lehet felvinni (általában 350 cm felett ez már kétséges), akkor a ház fala előtt fel kell húzni. Ez akkor lehetséges, ha a talajszinten oda lehet vinni a falhoz a napellenzőt és a felhúzást nem akadályozza az épületből kiálló műtárgy (kiugró balkon, nagy virágláda, TV antenna, stb). Emeletre felhúzás esetén emeletenként 3.000 Ft/napellenző felárat számítunk fel.


FÜGGŐLEGES NAPELLENZŐ


A Helios Separet napellenző egy függőlegesen legördíthető ponyvás árnyékoló. A Separet napellenző szerkezete pajzsos hengertartó segítségével mind mennyezeti, mind homlokzati felszerelésre alkalmas. Maximálisan 6 m-es szélességig javasoljuk az alkalmazását, mert a 70 mm-es ponyvahenger deformációja ezen méret felett jelentős lehet. A Separet napellenző ponyváját a vastag falú horganyzott súlycső tökéletesen kifeszíti. A szél mozgatása ellen a Separet napellenző alsó csőve rögzíthető és a hajtókarral a ponyvát tökéletesen meg lehet feszíteni. Nagyobb méreteknél vagy nem függőleges alkalmazás esetén a nagyobb biztonság érdekében a bowdenes megvezetést javasoljuk.
A Helios Separet napellenző ponyváit is az európai piacvezető Sattler cég gyártja.
A Helios Separet napellenző alapkivitelben kézi működtetéssel (hajtókarral) üzemeltethető, de a csuklókaros napellenzők$höz hasonlóan különböző típusú motoros vezérlések is választhatók.

 

TÉLIKERT- ÉS PERGOLA ÁRNYÉKOLÓ

Winter Plus 2 típusú tokozott, vezetősínes napellenző télikert, pergolák illetve teraszok praktikus és esztétikus árnyékolója, amelyet különleges műszaki konstrukcióval, széles mérettartományban kínálunk.
Megrendelőink egyedi igényei szerint. A vezetősíneink felső végére szerelt extrudált alumínium védőtok és a hozzá illeszkedő homlokprofil becsukott állapotában a ponyvát teljes mértékben elrejti, védi. 
A napellenző 0° és 90° között bármilyen szögben felszerelhető, de 15° dőlésszög alatt a homlokprofil mögött ringlizett lyukakkal kell biztosítani a csapadék eltávozását.Az 50x100 mm-es, zártkamrás extrudált alumínium vezetősínek felső végéből kivezetett acél sodronykötél és a felső nútokon gördülő kocsik segítségével minden helyzetben feszesen tartható a homlokprofilba fűzött ponyva.

A védőtok egy 180x150 mm-es, extrudált G alakú kétrészes, talpas, peremes alumíniumprofil, elől 65 mm magas merevítőbordával, a véglapokhoz acélcsavarokkal rögzítve.A homlokprofil 100x135 mm-es sajtolt C alakú, belül bordázott, alul nútos alumíniumprofil. A 85 mm átmérőjű, hornyos acélcső ponyvahenger egyik végébe kerül a csőmotor, a másik vége műanyag dugóval záródik.A vezetősíneket a védőtok szélétől 120 és 1000 mm tartományban rögzíthetjük a felszerelési lehetőségektől függően.A télikertek és pergolák tetősíkjára 65 mm magas tetőkonzolokkal szerelve, míg homlokzatra és külső (egyedi tartószerkezet) alátámasztással csuklós konzolokat alkalmazva.A két szélén 100 mm széles csíkkal erősített napellenző-ponyva vízlepergető, UV-stabil, színtartó, 1200 mm széles akrilszövetből egyedi méretre készül. A napellenző fémszerkezete alapáron fehér, de 15% felár ellenében készülhet egyedi színben is.

A Winter Plus 2 télikert- és pergolaárnyékoló csak csőmotorral (230V/50Hz) működtethető, melyhez az európai piacvezető Somfy cég speciális, Somfy Orea RTS motorjait használjuk. A ponyvahengerbe épített csőmotor húzza be vagy engedi ki a vezetősínben lévő feszítőszerkezet erejével folyamatosan és egyenletesen feszített textíliát. A szélein megerősített ponyva folyamatos feszítését egy nagyon erős gázrugó végzi. A Somfy napellenző-vezérlő rendszerek kényelmet és biztonságot adnak Önnek és napellenzőjének. A napellenzők biztonságának egyik eszköze az Eolis Sensor RTS szélérzékelő, ami a beállított szélerősség felett behúzza a napellenzőt.Az Eolis technológia továbbfejlesztett változata a Soliris Sensor RTS szél- és fényérzékelő automatika, mely vezérlés a fény- és szélerősségtől függően bezárja vagy kinyitja a napellenzőt.A speciális Telis Soliris kézi távirányítóval Ön beavatkozhat a fényérzékelő automatikába, ki is kapcsolhatja ezt a funkciót, az automatika szélérzékelő funkciója azonban - biztonsági okokból - nem kapcsolható ki. Az Eolis Sensor RTS és a Soliris Sensor RTS is a napellenzőmotorral rádiós jelekkel kommunikál és tápellátását 230 V-os hálózat biztosítja.Mindkét típusnál a szélérzékelő érzékenysége 10 és 50 km/h határértékek között, a felhasználó által fokozatmentesen állítható az érzékelőn és egyszerre több napellenzőt vagy más árnyékolót is vezérelhetnek.A beállított szélerősségnél nagyobb szél esetén az automatika a napellenzőt behúzza és annak kiengedésére csak a biztonsági késleltetés után van lehetőség.
A fényérzékelő - mint kényelmi szolgáltatás - a Telis Soliris távirányítókról vezérelhető, bekapcsolt állapotban a napellenzőt automatikusan működteti (a megadott fényerősségnél kiküldi, az alatt behúzza azt). A fényérzékelő 0 kLux és 50 kLux között fokozatmentesen állítható az érzékelőn.

 

A NAPELLENZŐ AUTOMATIZÁLÁSA SOMFY ÉS ROYALTECH TERMÉKEKKEL

Az ISO 9001-es szabvány szerint készülő Somfy napellenző­vezérlő rendszerek kényelmet és biztonságot adnak Önnek és napellenző­jének. Szélben a Somfy automatikák garantálják a biztonságot: nagy szél esetén a napellenző betekerésével megvédik azt az időjárási viszontagságoktól (Eolis szélérzékelő: 38 100 Ft), és a fényérzékelő­nek (Soliris szél- és fényérzékelő: 49 400 Ft) köszönhető automatikus mozgatások a betörőt is megtéveszthetik távolléte idején. Cégünk az európai piacvezető gyártó Somfy cég 5 év garanciával rendelkező motorizációs termékeit, illetve a német gyártósorokon, Kínában készülő 2 év garanciás Royaltech motorokat forgalmazza.

Vezetékes rendszerek

Vezetékes rendszerű motorizációnál a napellenzőmotor­ok és a vezérlések között vezeték kiépítésére van szükség a motorhoz, ill. a motortól a kapcsolóig. A legtöbb esetben célszerű a lakásban egyébként már használt, vagy tervezett kapcsolócsalád erre alkalmas tagját alkalmazni kapcsolóként a napellenző vezérléséhez is.
Amennyiben még a tervezés stádiumában, vagy a lakás (ház-) felújítása során időben döntenek a motorizált napellenző telepítéséről, a motor vezetékeinek kiépítése (elektromos előkészítési útmutatónk alapján) nem okozhat gondot és ez a költséghatékonyabb megoldás.
Amennyiben ilyen mértékű falvéséssel járó munkára már nem nyílik lehetőség vagy nagyobb komfortra vágynak célszerű rádióvezérlésű napellenzőt telepíteni.

Rádióhullámú rendszerek

A rádiós napellenző­-vezérlési rendszer falvésés és vezetékezés nélkül egyszerűen és gyorsan telepíthető, és a rádiós távirányító használata nagyobb kényelem- és komfortérzetet nyújt. Ahhoz, hogy a motoros napellenző működtetése rádióhullámú rendszerrel történjen, csak a motort kell a 230 V-os hálózatra kötni elektromos előkészítési útmutatónk alapján. 
A motor a napellenző ­tengelyében helyezkedik el, így külön helyet nem igényel. A motor a beépített rádióvevő segítségével kommunikál a rádiós távirányítóval, a központi kapcsolóval, programórával vagy az érzékelőkkel. A távirányítón Ön a ki-stop-be gombok megnyomásával adja ki a mozgatási parancsot a motor­nak. Az automatizált napellenzők kényelmét és biztonságát egyaránt szolgálják, miközben megkímélik Önt a napellenző (nagy méreteknél esetleg) fáradságos kezelésétől. Védelmet nyújthat a betörők ellen, ha motorizált napellenzőjüket szél-, vagy szél- és fényérzékelővel rendelik meg, mivel ezek használatával lakottnak tűnik otthonuk akkor is, ha éppen nem tartózkodik ott senki.
A Somfy Heating Modulis Ramp RTS hősugárzó modul napellenzőhöz (ára 244 350 Ft), mely 16 m2-nyi területen belül komfortos hőérzetet biztosít. Az infravörös sugárzásnak köszönhetően 96%-os hatásfokkal melegíti a közelében tartózkodókat és nem a levegőt, hanem az emberi testet melegíti. A teljes komforthoz járul a Somfy 5 spotlámpás világító modulja (ára 220 000 Ft),  a beépített rádióvevővel rendelkező Lighting Modulis Ramp RTS. Mind a fűtés, mind világítás a Modulis távirányítóval fokozatmentesen állítható, így a kívánt hő- és fényviszonyokat Ön tetszése szerint szabályozhatja.

Tekintse meg animációnk segítségével, milyen árnyékot fog nyújtani Önnek napellenzője!

Az alábbi táblázatban a különböző dőlésszöggel beállított napellenzők homlokprofiljának a rögzítési ponthoz képest várható magasságát és a tényleges karkinyúlás hosszát láthatja:
 

 

             

a°

X,Y (cm)

Karkinyúlás (cm)

150

200

250

300

350

X

153

202

251

301

351

Y

-

-

-

-

-

X

153

202

251

301

351

Y

17

22

27

32

37

10°

X

152

201

250

299

348

Y

30

39

48

56

65

15°

X

151

199

247

295

343

Y

42

55

68

82

95

20°

X

148

195

241

288

335

Y

55

73

90

108

125

25°

X

145

190

235

280

325

Y

67

88

110

130

152

30°

X

140

183

226

269

312

Y

80

115

130

155

180

35°

X

134

174

215

256

296

Y

90

119

148

177

206

40°

X

127

165

203

241

269

Y

102

134

166

198

230

45°

X

119

154

189

224

259

Y

112

148

184

220

256

50°

X

110

142

174

206

238

Y

122

160

198

236

274

55°

X

100

128

157

186

215

Y

132

172

212

252

292

60°

X

90

115

140

165

190

Y

140

182

224

268

310

65°

X

78

99

120

141

162

Y

146

191

236

281

326

70°

X

66

82

98

114

130

Y

153

200

247

294

341

75°

X

54

67

80

93

106

Y

158

206

254

302

350